Discussion:
Browsers crashing
(too old to reply)
Zorro via arch-general
2016-10-28 12:15:44 UTC
Permalink
Hi,

On my Arch Linux x32 system most (all) browser regularly crash.

I have tried Firefox, Midori, Xombrero.

For instance for Xombrero journalctl shows:

systemd-coredump[6615]: Process 6478 (xombrero) of user 1002 dumped core.
Stack trace of thread 6478:
#0 0x00000000b4d0be50 n/a
(libjavascriptcoregtk-3.0.so.0)
#1 0x00000000a7b8e842 n/a (n/a)

Midori behaves similarly.

It happens on sites with many scripts and pictures when scrolling down.

Firefox crashes at startup.
It first displays its own start page, processor load goes to 100% and
then firefox disappears leaving a core dump.

Do others experience this too?

Harm-Jan Zwinderman
David Demelier via arch-general
2016-10-28 12:22:08 UTC
Permalink
Post by Zorro via arch-general
Hi,
On my Arch Linux x32 system most (all) browser regularly crash.
I have tried Firefox, Midori, Xombrero.
systemd-coredump[6615]: Process 6478 (xombrero) of user 1002 dumped core.
#0 0x00000000b4d0be50 n/a
(libjavascriptcoregtk-3.0.so.0)
#1 0x00000000a7b8e842 n/a (n/a)
Midori behaves similarly.
It happens on sites with many scripts and pictures when scrolling down.
Firefox crashes at startup.
It first displays its own start page, processor load goes to 100% and then
firefox disappears leaving a core dump.
Do others experience this too?
No me,

Is your system up to date?

Also if all are crashing with the same trace (javascriptcore library)
that looks like ABI incompatibility. Which usually happens when you
don't upgrade the whole system.

Regards,
--
Demelier David
Zorro via arch-general
2016-10-28 12:44:50 UTC
Permalink
Post by David Demelier via arch-general
Post by Zorro via arch-general
Hi,
On my Arch Linux x32 system most (all) browser regularly crash.
I have tried Firefox, Midori, Xombrero.
systemd-coredump[6615]: Process 6478 (xombrero) of user 1002 dumped core.
#0 0x00000000b4d0be50 n/a
(libjavascriptcoregtk-3.0.so.0)
#1 0x00000000a7b8e842 n/a (n/a)
Midori behaves similarly.
It happens on sites with many scripts and pictures when scrolling down.
Firefox crashes at startup.
It first displays its own start page, processor load goes to 100% and then
firefox disappears leaving a core dump.
Do others experience this too?
No me,
Is your system up to date?
Also if all are crashing with the same trace (javascriptcore library)
that looks like ABI incompatibility. Which usually happens when you
don't upgrade the whole system.
Regards,
Yes I think my system is up to date.

I do a pacman -Syu once a week.

Though for Midori as Xombrero both crash with the same trace to the
libjavascriptcoregtk-3.0.so.0 library (version 16.19).

Regards,
Harm-Jan
Óscar García Amor
2016-10-28 12:53:00 UTC
Permalink
2016-10-28 14:44 GMT+02:00 Zorro via arch-general <
Post by Zorro via arch-general
Yes I think my system is up to date.
I do a pacman -Syu once a week.
Though for Midori as Xombrero both crash with the same trace to the
libjavascriptcoregtk-3.0.so.0 library (version 16.19).
Maybe a wayland related problem? I had to switch to Xorg because Wayland
gives me a lot of problems.
--
Óscar García Amor | ogarcia at moire.org | http://ogarcia.me
Zorro via arch-general
2016-10-28 13:00:49 UTC
Permalink
Post by Óscar García Amor
2016-10-28 14:44 GMT+02:00 Zorro via arch-general <
Post by Zorro via arch-general
Yes I think my system is up to date.
I do a pacman -Syu once a week.
Though for Midori as Xombrero both crash with the same trace to the
libjavascriptcoregtk-3.0.so.0 library (version 16.19).
Maybe a wayland related problem? I had to switch to Xorg because Wayland
gives me a lot of problems.
I found this (obscure) link:

<http://www.osnews.com/thread?627813>

Seems related though
Alex Theotokatos via arch-general
2016-10-28 16:17:23 UTC
Permalink
Then, lets start from the basics...
Run memtest.
If you use wayland, use Xorg.
What is your graphics card?
uname -a
Test if there is a bug on gpu driver.
Zorro via arch-general
2016-10-28 19:35:39 UTC
Permalink
Post by Alex Theotokatos via arch-general
Then, lets start from the basics...
Run memtest.
Just installed it but if I understand it well I need to boot with it.
Need to figure out how.
Post by Alex Theotokatos via arch-general
If you use wayland, use Xorg.
I am using LXDE.
Post by Alex Theotokatos via arch-general
What is your graphics card?
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GSE
Express Integrated Graphics Controller (rev 03) (prog-if 00 [VGA
controller])
Post by Alex Theotokatos via arch-general
uname -a
Linux Juergen 4.8.3-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Thu Oct 20 20:19:42 CEST 2016
i686 GNU/Linux
Post by Alex Theotokatos via arch-general
Test if there is a bug on gpu driver.
How ?


Regards, Harm-Jan
Jan Alexander Steffens via arch-general
2016-10-28 19:41:57 UTC
Permalink
On Fri, Oct 28, 2016, 21:36 Zorro via arch-general <
Post by Zorro via arch-general
Post by Alex Theotokatos via arch-general
Then, lets start from the basics...
Run memtest.
Just installed it but if I understand it well I need to boot with it.
Need to figure out how.
Post by Alex Theotokatos via arch-general
If you use wayland, use Xorg.
I am using LXDE.
Post by Alex Theotokatos via arch-general
What is your graphics card?
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GSE
Express Integrated Graphics Controller (rev 03) (prog-if 00 [VGA
controller])
Post by Alex Theotokatos via arch-general
uname -a
Linux Juergen 4.8.3-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Thu Oct 20 20:19:42 CEST 2016
i686 GNU/Linux
Post by Alex Theotokatos via arch-general
Test if there is a bug on gpu driver.
How ?
Regards, Harm-Jan
Does your processor support SSE2? It's required for WebKit's JavaScript
compiler. If you're missing it, browsers will crash with SIGILL.
Zorro via arch-general
2016-10-28 19:53:25 UTC
Permalink
Post by Jan Alexander Steffens via arch-general
On Fri, Oct 28, 2016, 21:36 Zorro via arch-general <
Post by Zorro via arch-general
Post by Alex Theotokatos via arch-general
Then, lets start from the basics...
Run memtest.
Just installed it but if I understand it well I need to boot with it.
Need to figure out how.
Post by Alex Theotokatos via arch-general
If you use wayland, use Xorg.
I am using LXDE.
Post by Alex Theotokatos via arch-general
What is your graphics card?
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GSE
Express Integrated Graphics Controller (rev 03) (prog-if 00 [VGA
controller])
Post by Alex Theotokatos via arch-general
uname -a
Linux Juergen 4.8.3-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Thu Oct 20 20:19:42 CEST 2016
i686 GNU/Linux
Post by Alex Theotokatos via arch-general
Test if there is a bug on gpu driver.
How ?
Regards, Harm-Jan
Does your processor support SSE2? It's required for WebKit's JavaScript
compiler. If you're missing it, browsers will crash with SIGILL.
Yes, Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz does support SSE2
Merlin Büge
2016-10-28 19:44:37 UTC
Permalink
On Fri, 28 Oct 2016 21:35:39 +0200
Post by Zorro via arch-general
Post by Alex Theotokatos via arch-general
Then, lets start from the basics...
Run memtest.
Just installed it but if I understand it well I need to boot with it.
Need to figure out how.
You could also boot with the current live image and launch memtest from there.
When using memtest, best practice is to test each RAM chip alone (i.e. remove
the other ones) and let memtest run several (4-8) passes for each chip.

Regards,

mearon
--
Merlin Büge <***@bluenox07.de>
John Briggs
2016-10-29 01:56:07 UTC
Permalink
Post by Zorro via arch-general
Post by Alex Theotokatos via arch-general
Then, lets start from the basics...
Run memtest.
Just installed it but if I understand it well I need to boot with it.
Need to figure out how.
Post by Alex Theotokatos via arch-general
If you use wayland, use Xorg.
I am using LXDE.
Post by Alex Theotokatos via arch-general
What is your graphics card?
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GSE > Express Integrated Graphics Controller (rev 03) (prog-if 00 [VGA
controller])
This is your problem. From my experience sites that have illformed javascript do not work well with Intel graphics controllers.

Check out the Forums and the Wiki for clues on how to overcome these problems.

Regards

John
Alex Theotokatos via arch-general
2016-10-29 07:20:35 UTC
Permalink
Post by John Briggs
Post by Zorro via arch-general
Post by Alex Theotokatos via arch-general
Then, lets start from the basics...
Run memtest.
Just installed it but if I understand it well I need to boot with it.
Need to figure out how.
Post by Alex Theotokatos via arch-general
If you use wayland, use Xorg.
I am using LXDE.
Post by Alex Theotokatos via arch-general
What is your graphics card?
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GSE > Express Integrated Graphics Controller (rev 03) (prog-if 00 [VGA
controller])
This is your problem. From my experience sites that have illformed javascript do not work well with Intel graphics controllers.
Check out the Forums and the Wiki for clues on how to overcome these problems.
Regards
John
On second thought, maybe microcode might help
https://wiki.archlinux.org/index.php/Microcode
Zorro via arch-general
2016-10-29 15:09:24 UTC
Permalink
Post by Alex Theotokatos via arch-general
Post by John Briggs
Post by Zorro via arch-general
Post by Alex Theotokatos via arch-general
Then, lets start from the basics...
Run memtest.
Just installed it but if I understand it well I need to boot with it.
Need to figure out how.
Post by Alex Theotokatos via arch-general
If you use wayland, use Xorg.
I am using LXDE.
Post by Alex Theotokatos via arch-general
What is your graphics card?
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GSE
Post by Alex Theotokatos via arch-general
Express Integrated Graphics Controller (rev 03) (prog-if 00 [VGA
controller])
This is your problem. From my experience sites that have illformed
javascript do not work well with Intel graphics controllers.
Check out the Forums and the Wiki for clues on how to overcome these problems.
Regards
John
On second thought, maybe microcode might help
https://wiki.archlinux.org/index.php/Microcode
I installed intel-ucode microcode and tried again but after a reboot
still the same.

I did run memtest 86 but that didn't report any error.

The boot log does contain an exception though:

[ 2.030878] Modules linked in:
[ 2.030881] i915 video button i2c_algo_bit drm_kms_helper
syscopyarea sysfillrect sysimgblt fb_sys_fops drm intel_agp intel_gtt
agpgart
[ 2.030906] CPU: 1 PID: 6 Comm: kworker/u4:0 Tainted: G U
4.8.4-1-ARCH #1
[ 2.030908] Hardware name: Acer AOA110/ , BIOS v0.3305 05/09/2008
[ 2.030917] Workqueue: events_unbound async_run_entry_fn
[ 2.030921] c16e1927 614408d8 00000286 f590bd18 c12a2c04 f590bd5c
f8658730 f590bd48
[ 2.030933] c105c88a f8664cb2 f590bd7c 00000006 f8658730 000001a0
f86036c6 000001a0
[ 2.030943] 00000001 00000000 f6d3c000 f590bd68 c105c8f6 00000009
00000000 f590bd5c
[ 2.030954] Call Trace:
[ 2.030964] [<c12a2c04>] dump_stack+0x58/0x74
[ 2.030971] [<c105c88a>] __warn+0xea/0x110
[ 2.031083] [<f86036c6>] ? intel_fb_initial_config+0x366/0x680 [i915]
[ 2.031089] [<c105c8f6>] warn_slowpath_fmt+0x46/0x60
[ 2.031201] [<f86036c6>] intel_fb_initial_config+0x366/0x680 [i915]
[ 2.031314] [<f8603360>] ? intel_crtc_fb_gamma_get+0x40/0x40 [i915]
......
[ 2.031513] [<c1550e62>] ret_from_kernel_thread+0xe/0x24
[ 2.031517] [<c10789c0>] ? kthread_worker_fn+0x130/0x130
[ 2.031521] ---[ end trace fd663cc4a2fdb230 ]---
[ 2.034471] fbcon: inteldrmfb (fb0) is primary device
[ 2.057412] ------------[ cut here ]------------

Maybe that's related?

Regards,
Harm-Jan
gan lu via arch-general
2016-10-29 16:33:15 UTC
Permalink
Do you have flashplugin installed? I have Epiphany crashing all the time under Wayland 发自网易邮箱大师 On 2016-10-29 23:09 , Zorro via arch-general Wrote: Op 29-10-2016 om 9:20 schreef Alex Theotokatos via arch-general: > On 10/29/2016 04:56 AM, John Briggs wrote: >> On Fri, Oct 28, 2016 at 09:35:39PM +0200, Zorro via arch-general wrote: >>> Op 28-10-2016 om 18:17 schreef Alex Theotokatos via arch-general: >>>> Then, lets start from the basics... >>>> Run memtest. >>> Just installed it but if I understand it well I need to boot with it. >>> Need to figure out how. >>> >>>> If you use wayland, use Xorg. >>> I am using LXDE. >>> >>>> What is your graphics card? >>> 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GSE   >>> > Express Integrated Graphics Controller (rev 03) (prog-if 00 [VGA >>> controller]) >>> >> This is your problem. From my experience sites that have illformed >> javascript do not work well with Intel graphics controllers. >> >> Check out the Forums and the Wiki for clues on how to overcome these >> problems. >> >> Regards >> >> John >> > On second thought, maybe microcode might help > https://wiki.archlinux.org/index.php/Microcode > I installed intel-ucode microcode and tried again but after a reboot still the same. I did run memtest 86 but that didn't report any error. The boot log does contain an exception though: [    2.030878] Modules linked in: [    2.030881]  i915 video button i2c_algo_bit drm_kms_helper syscopyarea sysfillrect sysimgblt fb_sys_fops drm intel_agp intel_gtt agpgart [    2.030906] CPU: 1 PID: 6 Comm: kworker/u4:0 Tainted: G U           4.8.4-1-ARCH #1 [    2.030908] Hardware name: Acer AOA110/        , BIOS v0.3305 05/09/2008 [    2.030917] Workqueue: events_unbound async_run_entry_fn [    2.030921]  c16e1927 614408d8 00000286 f590bd18 c12a2c04 f590bd5c f8658730 f590bd48 [    2.030933]  c105c88a f8664cb2 f590bd7c 00000006 f8658730 000001a0 f86036c6 000001a0 [    2.030943]  00000001 00000000 f6d3c000 f590bd68 c105c8f6 00000009 00000000 f590bd5c [    2.030954] Call Trace: [    2.030964]  [<c12a2c04>] dump_stack+0x58/0x74 [    2.030971]  [<c105c88a>] __warn+0xea/0x110 [    2.031083]  [<f86036c6>] ? intel_fb_initial_config+0x366/0x680 [i915] [    2.031089]  [<c105c8f6>] warn_slowpath_fmt+0x46/0x60 [    2.031201]  [<f86036c6>] intel_fb_initial_config+0x366/0x680 [i915] [    2.031314]  [<f8603360>] ? intel_crtc_fb_gamma_get+0x40/0x40 [i915] ...... [    2.031513]  [<c1550e62>] ret_from_kernel_thread+0xe/0x24 [    2.031517]  [<c10789c0>] ? kthread_worker_fn+0x130/0x130 [    2.031521] ---[ end trace fd663cc4a2fdb230 ]--- [    2.034471] fbcon: inteldrmfb (fb0) is primary device [    2.057412] ------------[ cut here ]------------ May
Zorro via arch-general
2016-10-29 18:11:20 UTC
Permalink
Post by gan lu via arch-general
Do you have flashplugin installed? I have Epiphany crashing all the
time under Wayland
发自网易邮箱大师
No I don't have flashplugin installed.

Others wrote that if you experience instability under Wayland you should
try Xorg.

Regards, Harm-Jan

Ralf Mardorf
2016-10-28 12:49:26 UTC
Permalink
Post by Zorro via arch-general
Do others experience this too?
Yesno, on LAU [1] somebody posted a link and when opening it with
Firefox, I need to use the reset button of my PC, since it leads to a
black screen and an unresponsive computer. I tried it two times.
Apart from this, I seldom visit obscure websites, so no, usually my
browsers run absolutely stable. Sure, some websites visited with
Firefox, IceCat and other Mozillaoids slow down and even could slow down
the complete graphical user session. This doesn't happen when using
webkit based browsers, e.g. QupZilla.

IOW it might be related to the websites you're visiting, consider to
post a few links.

Regards,
Ralf

[1] Link to the link:
http://lists.linuxaudio.org/pipermail/linux-audio-user/2016-October/106301.html
Zorro via arch-general
2016-10-28 12:59:33 UTC
Permalink
Post by Ralf Mardorf
Post by Zorro via arch-general
Do others experience this too?
Yesno, on LAU [1] somebody posted a link and when opening it with
Firefox, I need to use the reset button of my PC, since it leads to a
black screen and an unresponsive computer. I tried it two times.
Apart from this, I seldom visit obscure websites, so no, usually my
browsers run absolutely stable. Sure, some websites visited with
Firefox, IceCat and other Mozillaoids slow down and even could slow down
the complete graphical user session. This doesn't happen when using
webkit based browsers, e.g. QupZilla.
IOW it might be related to the websites you're visiting, consider to
post a few links.
Regards,
Ralf
http://lists.linuxaudio.org/pipermail/linux-audio-user/2016-October/106301.html
With Midori visiting for instance www.cnn.com shows that behaviour quite
soon.

After accepting the cookie message I start to scroll down with my mouse
wheel.

Midori is still in the proces of loading the complete site but displays
already the top part of the page.

Scrolling down and then the browser crashes.

Regards,
Harm-Jan
Guus Snijders via arch-general
2016-10-28 17:11:18 UTC
Permalink
Op 28 okt. 2016 14:17 schreef "Zorro via arch-general" <
Post by Zorro via arch-general
Hi,
On my Arch Linux x32 system most (all) browser regularly crash.
I have tried Firefox, Midori, Xombrero.
systemd-coredump[6615]: Process 6478 (xombrero) of user 1002 dumped core.
Just a wild guess, but perhaps it's time for a memory test? Since this is
happening with multiple programs, I doubt it's software related.
Memtest 86 usually works great.

Mvg, Guus
Continue reading on narkive:
Loading...